Dyrenett.no
Dyrebutikker Andre Nettbutikker Andre Smådyrklinikker Andre Produkter Andre Oppdrettere Andre
Andre-forside
 Annonser
 Artikler
 Bøker
 Fakta
 Forum
 Kalender
 Klubber
 Linker
 Navn
 Nyheter
 Veterinær
 Ukens Kjæledyr
 Shopping
 Konkurranse
 Søkemotor
 Nyhetsbrev
 DyreKort
 Historier
 Bransjeregister
 Dyrebutikker
 Plakater
 Hjemmesider
Hest Hund Katt Fugl Gnager Fisk Andre
Motta Dyrenett.no
sitt nyhetsbrev:

Andre Artikler

Hvorfor er hannilderen så mye større enn tispene?

kjønndimorfisme, rovdyr, jakt, mårfamilien


Forfatter: Bob Church Nettsted: Norsk Ilder Forening

Hvorfor er hannilderen så mye større enn tispene?

Jeg har flere hannildere som er både dobbelt og tredobbelt så store som tispene. Dette fenomenet (forskjellige former og/eller størrelser på hannen og tisper) kalles "kjønndimorfisme" og forekommer hos de fleste arter i en eller annen grad. Av og til er tispene større (hos noen fugler, edderkopper o.l.), men hos de fleste kjønnsmessige dimorfiske pattedyr er hannen større enn tispa, noen også ganske mye større. Årsakene til dette fenomenet er ulike, men tre av de gjelder for pattedyr generelt og en av de gjelder spesielt for polkatten og ilderen.

En årsak er kjønn. De største hannene får tispen, dermed produserer de store hannene flere avkom sammenlignet med mindre hanner. Dette gjelder bare til en viss grad ellers ville dyrene bare bli større og større. Dessuten forklarer det ikke hvorfor tispene har en tendens til å forbli små. Her kommer den andre årsaken inn; de større hannene må spise mer for å holde seg friske og sunne (dette forklarer også hvorfor tispa har en tendens til å overleve hannen i overlevelsessituasjoner slik som ved The Donner Party). Når man er stor må man spise mye for å holde kroppen ved like og det er verre når man er et rovdyr og må oppfostre unger. Derfor har den mindre tispa en fordel og kan oppfostre flere avkom enn de større hannene. Disse to årsakene kan alene hjelpe til å forklare hvorfor så mange kjøttetende pattedyr er kjønndimorfiske. Men disse årsakene er ikke de eneste, og heller ikke de viktigste når det gjelder ilderen.

Hos noen enslige jaktende dyr slik som polkatten, synes kjønndimorfisme å være mer relatert til nisjespesialisering enn til de andre to årsakene. Når man leser i en bok om hva rovdyr spiser, er det sjelden at det er inndelt i hann- og tispepreferanser. Polkatter er ganske territoriale og lever for det meste som enslige.

Hann-polkatter ekskluderer andre hanner fra sitt territoriet og tispene ekskluderer likeledes andre tisper fra sine territorier. Men de vil samtidig overlappe og dele territorier med hverandre. Hvordan kan de tillate hverandre på sine territorier og fremdeles skaffe seg nok mat og oppfostre sine avkom? En av de få faste reglene innen biologien er at man kun kan ha èn art eller type per nisje. Hvis man har flere vil kun èn forbli over tid. Resten vil flytte, bytte nisje eller bli utryddet. Dette er spesielt riktig når det gjelder rovdyr; hver enkelt har sin spesielle plass, jaktstil eller jakttid og bytte sammenlignet med andre rovdyr.

Årsakene til at polkatter kan gjøre dette er at tispene pleier å gå etter mindre bytte enn hannene. For eksempel kan begge gå ned i kaninhull mens tispene i tillegg kan gå ned i hullene til mindre dyr som for eksempel rotter og markmus. Derfor pleier hannen å jakte mer kanin enn tispa og tispa pleier å jakte mer på rotter og gnagere (selv om jeg er sikker på at ingen ville unngå å jakte på noen av de; vi snakker om generelle trender ikke om tilfeldige spesifikke). Mens polkatter som helhet fyller en spesiell nisje er denne nisjen inndelt mellom hannen og tispa. Hannene konkurrerer med hverandre, så de er derfor ekskludert fra hverandres territorier, men fordi tispene er i en litt annerledes nisje og ikke direkte konkurrerer med hannene er de tillatte innenfor hannenes areal. På samme måte ekskluderer tispene andre tisper fra sine arealer.

Alle tre årsakene (pluss andre som ikke er nevnt her) er viktige, men den siste er utpekt som den viktigste for polkatter generelt og for mårfamilien som helhet. (Forresten så er mårfamilien en av de mest kjønndimorfiske levende gruppe av pattedyr, kun overgått av sjøløver og andre seler). Bekreftende bevis er observert hos territoriale dyr hvor alle andre medlemmer uansett kjønn er ekskludert fra hverandres territorier. Hos disse dyrene er kroppsstørrelse omtrent lik og dersom kjønndimorfisme eksisterer er den relativt liten av natur. Det samme er riktig hos samarbeidende jaktende dyr, slik som noen mungo- og revearter. Ja, den gjennomsnittelige hannen er litt større enn tispa, men ikke markert større.

Ingen vet nøyaktig hvorfor polkatter er så kjønndimorfiske, men de tre årsakene jeg har diskutert ovenfor er absolutt på toppen av listen.

Ildere er kjønndimorfiske fordi de essensielt er temmede polkatter og fremdeles viser denne genetiske egenskapen i stor grad. Det er faktisk riktig at noen hanner er mindre enn noen tisper. Dette kommer av at kroppsstørrelsen til hannen og tispa hver for seg danner et kontinuum som overlapper den andre. Det vil alltid finnes individer som er mindre eller større enn hva som er normalt.
Artikkelen er oversatt til norsk av Ingvill Andersen.

Klikk her for å se oversikten over artikler om andre.

Nyhet! Lag din egen hjemmeside om din andre. Prøv gratis her!

Klikk her for å komme tilbake til artikkelsiden.

Har du synspunkter på artiklene, eller kanskje du har en artikkel du selv vil publisere på Dyrenett.no? Send oss en e-post!

 

Ukens Kjæledyr
Ukens Kjæledyr
DALBY PILEN
Annonsering på Dyrenett.no
Søk på Dyrenett.no:
 
Annonser
Det er 1 annonser om andre.
De siste annonsene:
Ielts-sertifikat, toefl, ...

Artikler
Bøker
Linker
Det er 295 linker om andre.
De siste linkene:
KULIV
KULIV
KULIV
Chihuahuaforum
Bergseng

Nyheter
Veterinær

Copyright © Dyrenett 2000-2018. Ansvarlig redaktør: Svein-Erik Wennberg.
Informasjon om Dyrenett.no. Informasjon om annonsering.
Alt som er skrevet og all grafikk som finnes på disse sidene er beskyttet etter lov om 
opphavsrett til åndsverk. Rettighetshaver er Dyrenett.no og de respektive forfatterne.

Fortell en venn om Dyrenett.no:  

Dyrenett.no - for alle som er glad i dyr! Kjæledyr, Hest, Hund, Katt, Fugl, Kanin, Gnager, Fisk

page hit counter